
Saako eurolla sivuston? Kyllä saa! Joskin uskallan väittää, ettei se vastaa mielikuvaasi tyylikkäästi ja laadukkaasti toteutetusta kokonaisuudesta, jota voit ylpeästi esitellä uteliaille silmäpareille seuraavassa toimialasi seminaarissa. Mitä sitten maksaa sivusto, joka saa vierailijat äimistymään ja kilpailijoiden leuat loksahtamaan ihastuksesta? Ja onko olemassa se ”ihan vaan perussivusto”? Sataprosenttisella varmuudella voin sanoa: en tiedä.
Olen koodari, ohjelmistokehittäjä ja devari, sovellusarkkitehtikin. Tiedän mitä kustannuksiin vaikuttavia työvaiheita kuuluu sivuston tekniseen toteutukseen – toteutukseen, joka kirjoitetaan usealla kielellä, hyödyntäen useita järjestelmiä ja näiden yhdistelmiä, tehdään oikolukua ja testausta sekä toistetaan kaikki kymmeniä kertoja läpi työvaiheiden.
HTML on sisällön merkitsemiskieli, jolla kerrotaan muun muassa hakukoneille ja selaimille millaisesta sisällöstä sivustoratkaisussa on kyse. HTML-merkitsemisellä kirjoitetaan myös sisältöä tukevat alueet kuten valikot, lomakkeet sekä ylä- ja alatunnisteet. Tämä kieli toimii myös ankkurina ja rakenteena, jonka määrittää sivuston visuaalinen tyyli.
Suurimmalla osalla yrityksiä, yhteisöjä ja organisaatioita on olemassa graafinen ilme, tunnistettava visuaalinen identiteetti. Verkkosivusto on yksi kanava netin valtameressä, jossa visuaalisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä ensivaikutelman luomisessa. CSS-tyylien avulla on mahdollista toteuttaa sivustoille suunnittelijoiden visiot pyöreäkulmaisista, vinolinjaisista tai päällekkäisistä elementeistä, jotka yhdessä muodostavat verkkosivuston ilmeen.
Sivuston tyylit katselmoidaan aina yhdessä suunnittelijan kanssa. Suurennuslasin alla ovat yksityiskohdat, kuten fontit, värit, välistykset ja toimivuus eri päätelaitteilla. Katselmoinnin yhteydessä voi ilmetä myös muutoksia, joita ei ollut tiedossa teknisen työn alkaessa. Korjauksien ja muutoksien tekeminen tässä vaiheessa on vielä suhteellisen vaivatonta, sillä jo tehtyä työtä ei tarvitse juurikaan purkaa. Muutaman katselmointikierroksen jälkeen suunnittelija on hyväksynyt tehdyn työn ja ratkaisun voi julkaista.
Aina ei ole järkevää viedä sisältöä sivustolle manuaalisesti, esimerkiksi tilanteessa, jossa sisältö on jo valmiina toisessa järjestelmässä. Autoja myyvän yrityksen ei ole tehokasta syöttää menopelejä kahteen alustaan, sivustolle ja myyntijärjestelmään. Tällöin on mahdollista toteuttaa integraatio, yhteys kahden eri palvelun välille. Yhteyden toteuttamiseksi vaaditaan lähes poikkeuksetta räätälöidyn pienohjelman toteutus, joka liitetään CMS:n yhteyteen. Integraatioiden avulla paitsi vältetään saman tiedon hallinta useassa järjestelmässä, myös toteutetaan monipuolisia yhteyksiä muun muassa markkinoinnin automaatioihin, tunnistuspalveluihin ja maksurajapintoihin.
Testaaminen on ensisijaisen tärkeä toimenpide, jota kummallista kyllä, monesti laiminlyödään kiireeseen vedoten. Ja kiire jo itsessään on huonosti suunniteltua työtä! Sivustoa kuuluu testata läpi sen toteutuksen: kehittäjä ohjelmoinnin yhteydessä ja suunnittelija katselmoinnin yhteydessä sekä jälleen sisältöä syötettäessä. Lopullinen julkaisuvalmis sivusto testataan myös aina ennen julkaisua, hakukone- ja nopeustestauksen, selain- ja tietoturvatestauksen turvin.
Mahdolliset puutteet korjataan ennen julkaisua, mikäli ne estävät sivuston käytön tai esimerkiksi vaarantavat ratkaisun tietoturvallisuuden. Tehdyistä testeistä tilaajan tulee saada myös raportti, josta ilmenevät testatut osa-alueet
On julkaisun aika, hetki jolloin jokaisen osa-alueen lopputulos annetaan digikansan nähtäville. Vaikka julkaisun yhteydessä vaikuttaisi tapahtuvan vain vanhan korvaaminen uudella vastavalmistuneella kokonaisuudella, tapahtuu kulisseissa vielä lopullinen hienosäätö. Sivusto kytketään hakukoneisiin, joille toimitetaan sivustokarttoja XML-muodossa, luodaan konversiotiedot analytiikkaan sekä ajastetaan ja testataan varmuuskopioinnit. Lopulliset käyttäjät lisätään järjestelmään, heille asetetaan käyttöoikeudet ja sovitaan ajankohta sivuston mukaiselle käyttökoulutukselle.
Valmis sivustoratkaisu tuo yhteen usean eri osa-alueen lopullisen tuotoksen: sivuston konseptin ja strategian suunnittelun, rakenteen, visuaalisen ilmeen sekä sisällön suunnittelun ja tietenkin sivuston teknisen toteutuksen. Vaiheista jokainen vaikuttaa seuraavaan ja samalla myös käytettävään työmäärään.
Lue myös vaatimusmäärittelyn supervoimista!
Ohjelmointi vaatii aikaa. Sivustoratkaisun toteutuksen hinta määräytyy siihen kuuluvien osa-alueiden monipuolisuudesta, vaativuudesta ja laajuudesta. Ilman tietoja hinnan arviointi on kolikon heittämistä. Asiantuntijapalveluiden myymisen kaava on kysymysmerkkien summa.
Kysymmekin sinulta aina ensin: mitä kaikkea kuuluu sivustoosi, miten se toimii ja miltä se näyttää? Kuulostaa hyvältä, keskustellaanpa lisää!