Blogi

Kun koodari kokkaa koodia

Etätyöskentelyssä hienoa on se, että arkiruoan valmistukseen jää enemmän aikaa kuin aikaisemmin. Kotona ruoan voi laittaa valmistumaan jo hyvissä ajoin, esimerkiksi hautumaan uuniin. Etätyöskentelyn ansiosta ihmisillä jää myös enemmän rahaa käytettäväksi laadukkaisiin raaka-aineisiin. Säästöä tulee työpaikkalounaan ja työmatkakulujen karsiuduttua pois. Onkin tutkittu, että vähittäistavarakaupoissa menee nyt paremmin kuin ennen pandemiaa ja ero tulee nimenomaan siitä, että ihmiset ostavat laadukkaampia tuotteita ruuan valmistukseen. Osittain asiassa lienee kyse myös lohdun hakemisesta, koska kukapa ei nauttisi hyvästä ruoasta, etenkin jos sellaista osaa tehdä.

Koodaus kuin kokkaus

Olen koodaava kokki. Näen paljon yhtäläisyyksiä kahden toisistaan poikkeavan asian välillä, ja kumpaankin suhtaudun ehdottomalla intohimolla! Sekä koodaus että ruoanvalmistus on helppoa, kun jaksaa panostaa ja oikeasti nauttii tekemisestä. Molemmat vaativat oikeanlaista asennetta ja halua kehittää itseään. Tärkeää on myös löytää ne hyvän olon tunteet onnistumisista – sillä miksi vaivautua, jos niistä ei osaa nauttia? Sanonta “hyvä ruoka, parempi mieli” pätee mainiosti myös koodauksessa. Maukkaan murkinan tarjoaminen toiselle ihmiselle ja siitä palautteen saaminen on kokin työn suola. Ja pippuri! Saman voi sanoa myös koodaamisesta, jossa toimivat ratkaisut ja tyytyväiset asiakkaat ovat kaiken onnistumisen perusta.

Sekä koodaus että kokkaus ovat tuottavaa tekemistä. Kumpikin vaatii tuotekehittelyä, laadunvalvontaa, virheistä oppimista sekä onnistumisista nauttimista. Suurimpia eroja ovat tuotantoaika, hinta, jakelu sekä lopputuotteen käyttötarkoitus. Ravintolassa nautittu ateria ei ole pelkästään annos ruokaa, jonka kokki keittiössä valmistaa, vaan taustalla voi olla pitkä prosessi tuotekehitystä ja laadunvalvontaa. Yhtäläisyyksiä siis löytyy useita, joten eiköhän pilkota ainekset pienemmiksi palasiksi.

Tuotekehitys

Ruoanlaitossakin tuotekehitys on tärkeä vaihe. Se pitää sisällään oikeiden raaka-aineiden, työkalujen, työskentelytapojen ja tavarantoimittajien valinnan sekä työvaiheiden tunnistamisen, raaka-aineiden määrien määrittelyn, maustamisen, speksaamisen, suunnittelemisen, konseptoinnin, testauksen… ja paljon muuta. Maittavaa ravintola-annosta ei saada aikaan heittämällä aineksia summamutikassa pataan, vaan annokset ovat huolellisen kehittelyn ja taitavan toteutuksen tulos.

Tuotekehittelyn pohjalla on lähes aina tarve tehdä jokin ruoka-annos tai ateria uudella twistillä. Olemassa olevasta ateriasta halutaan tehdä omanlainen, listalla olevaa annosta parantaa tai mummon vanha resepti tuoda nykyaikaan. Myös yksittäisen raaka-aineen ympärille voi lähteä rakentamaan kokonaisuutta. Lähes poikkeuksetta aterioissa on yksi tai useampi pääraaka-aine, valmistustapa sekä lisukkeet, ja ne yhdessä muodostavat ateriakokonaisuuden.

Hyvän ruoan tunnistaa laadukkaista raaka-aineista, siksi raaka-aineiden valinta on erittäin tärkeä vaihe ruoan valmistuksessa. Valintaan vaikuttaa moni asia; hinta, saatavuus, maku, koostumus ja soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

Hyvänä esimerkkinä tomaattikastike. Käytetäänkö tomaattimurskaa vai paseerattua tomaattia? Onko kokemuksia valmistajasta? Oletko valmis maksamaan enemmän laadukkaammista aineksista? Entä jos käytetään tuoretta tomaattia? Käykö pihvitomaatti, kirsikkatomaatti vai joku muu? Käytetäänkö paikallisen kasvattajan tomaatteja? Mitä lajikkeita on tarjolla ja onko niitä saatavilla? Kuinka kauan tomaattikastikkeen valmistus tuoreista tomaateista kestää? Kuinka paljon tomaatteja tulee olla, että saadaan purkillinen valmista tomaattimurskaa? Kuinka paljon tuoreet tomaatit maksavat? Onko laadussa oikeasti huomattavaa eroa verrattuna valmiiseen tomaattimurskaan?

Kysymykset ovat tärkeitä tuotekehittelyn ja ennen kaikkea tuotteistamisen näkökulmasta. Raaka-aineiden valinnalla on suora vaikutus sekä tuotteen laatuun että hintaan. Ohjelmistosuunnittelussa raaka-aineina voidaan pitää esimerkiksi ohjelmointikieltä tai vaikka kolmannen osapuolen tarjoamia kirjastoja. Tosin jälkimmäinen ei ole varsinaisesti raaka-aine vaan paremminkin sen väljästi korvaava valmistuote. Teenkö itse vai käytänkö tuota kirjastoa? Kuinka kauan kestää omaksua kirjaston ominaisuudet? Onko valmiille kirjastolle tukea?

Valveutuneella koodarilla on useita valintoja maistettavanaan – kuten kokilla.

Tuotanto

Kokenut kotikokki osaa soveltaa ja testata uusia asioita lennosta valmistuksen aikana, useimmiten pilaamatta ateriaa. Näkemys, kokemus ja lahjakkuus antavat varmuutta, toki joskus tarvitaan myös ripaus tuuria. Ravintolassa asiakkaille tarjottavissa annoksissa ei ole sijaa kokeilulle ja hyvin harvoin soveltamisellekaan. Yksikin pilalle mennyt ateria voi tehdä ison loven asiakastyytyväisyyteen ja ravintolan maineeseen. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että työskentelytavat ja oikeat raaka-aineet ovat keittiössä kaikille selkeitä asioita.

Siksi mekin panostamme huolelliseen valmisteluun ja taidokkaaseen tuotantoon, että itse lopputuote, jonka asiakkaamme saavat syödäkseen, on aina priimaa ja hyvällä maulla maustettu.

Laadunvalvonta

Laadunvalvonta voi tarkoittaa ruoanlaitossa maistelua, oikean kypsyyden varmistamista sekä annoksen ulkonäön tarkistamista. Asiakkaalle ei voi tarjota mautonta ruokaa tai esimerkiksi raakaa kanaa. Annoksen ulkonäkö antaa asiakkaalle ensivaikutelman, eikä se saa olla luotaantyöntävä.

laadunvalvonta on tärkeää myös ennen tuotantovaihetta; raaka-aineiden kypsyys ja käyttökelpoisuus, raaka-aineiden oikea säilytyslämpötila, kylmäketjun toimivuus sekä tuotantotilojen ja henkilökunnan siisteys ja hygieenisyys.

Samaan tapaan me koodatessamme tarkkailemme, maistamme, sovitamme, varmistamme ja luomme ensiluokkaisen kokonaisuuden täsmällisesti tarkoitukseensa.

Jakelu

Apetta voi annostella monella tavalla aina á la carte annoksista buffet-pöytiin tai fine dining -kokemuksesta lähetin tuomaan ruokakääröön.

Ohjelmistotuotannossa jakelu on pääosin digitaalista joko ladattavana sisältönä tai pilvipohjaisena web-sovelluksena. Harvoin enää käytetään fyysistä toimitusta, ellei ole kyseessä esimerkiksi pelien collectors edition -paketti, jossa itse fyysisen pelin asennuslevykkeiden mukana tulee paljon muutakin makusteltavaa.

Käyttäjäkokemus

Ruoanlaitossa palaute käyttäjältä tulee nopeasti, varsinkin jos laadunvalvonta on pettänyt ja tuotteessa on jotain vikaa. Onneksi myös hyvästä ateriasta kokki saa usein palautetta, toisinaan ruokailija saattaa kävellä keittiöön asti kiittämään kokkia henkilökohtaisesti.

Koodauksessa palaute tulee monesti viiveellä, käyttäjän saatua täyden kokemuksen sen herkullisista vivahteista.

Let’s cook your code!

Hyvällä suunnittelulla, laadukkaalla koodaamisella, ripauksella oikeita mausteita sekä toimivalla laadunvalvonnalla on käyttäjäkokemus useimmiten positiivinen. Lupaamme kokata sinulle maan mainiommat koodit, joista jää pitkäkestoinen ja maistuva jälkimaku.

Bon Appétit!

Pekka Karjalainen ❤️

pekka.karjalainen@roihuan.fi