Blogi

STOP. Älä osta koodia!

JS
PHP
SCSS
C#…

Jahas. Ohjelmisto-ostohousut on kiskaistu kainaloihin, verkkopalvelun uudistamiselle on tarve ja rahoituskin, mutta mitä oletkaan aikeissa ostaa? Tarjouksessa mainittiin muun muassa avoin lähdekoodi, moduulit, arkkitehtuuri – ostetaanko tässä ohjelmistoa vai taloa?

Älä osta ainakaan koodia, sillä sitä sinä et lähtökohtaisesti tarvitse. Tämä tosin mahtaa olla jännästi sanottu tyypiltä, joka työskentelee koodaukseen liittyviä palveluita tarjoavassa yrityksessä.

Antakaahan, kun avaan ajatusta enemmän.

Kun ostat ohjelmistokehitystä (esimerkiksi niitä koodareita koodaamaan), et välttämättä syvällisesti ymmärrä mitä ostat. Tiedät kyllä mitä ostat, muttet ymmärrä sen sisältöä tai miten tuo ostamasi ohjelmistokehitys sinulle toimitetaan. ”Varmaan tietokoneella, ei ehkä kuitenkaan enää muistitikulla…”

Jännittää ja hieman jopa epäilyttää. Olet ehkä joskus ollut mukana samankaltaisessa projektissa, mutta paljon on tapahtunut sen jälkeen. Tähän on budjetoitu isosti, entä jos et saakaan sitä, mitä tarvitaan ja odotetaan?

Ja kuinkahan dorkalta sitä näyttääkään, jos myöntää, ettei oikein ymmärrä mistä puhutaan?

Epävarmuuden ja osaamattomuuden myöntäminen ei ole heikkoutta. Kun myönnät samassa palaverissa istuvalle tyypille, ettet ymmärrä hänen käyttämäänsä termiä tai prosessikaaviota, luot välillenne luottamusta. Mikäli luottamusta ei synny, olet pöydässä väärien ihmisten kanssa, ja kannattaa poistua välittömästi.

Jos ostovaiheessa palveluntarjoajalta ei edes tule kutsua samaan pöytään, niin voi nyt — (poistettu tekstinkäsittelijän toimesta, syy: liian voimakasta kielenkäyttöä).

Yksi monista tehtävistämme Roihuanilla, palveluntarjoajana, on kyetä kertomaan asiakkaillemme asiat siinä muodossa, että me molemmat ymmärrämme miksi, miten ja mitä ollaan tekemässä. Niin monella tavalla kuin tilanne vaatii, kunnes asiat on tarvittavissa määrin ymmärretty ja tehtävä on suoritettu.

Me olemme palvelemassa teitä, eikä toisinpäin.

Kyselyllä ja asioista puhumisella on paljon positiivisia vaikutuksia: Dialogin edetessä opimme enemmän ja enemmän toisistamme ja toistemme tavoista toimia. Tämä taas tehostaa toimintamalleja välillämme. Vaarana on, että yhteistyöstä tulee miellyttävää – jopa suorastaan kivaa.

Rakkautta ja koodia

Loppujen lopuksi tarvitset projektissasi välittämistä, tukea ja riskien pienentämistä. Investoit näkemyksiin ja sijoitat yhteistyön laatuun, joiden vaikutuksesta syntyy tässä tapauksessa ohjelmisto sinun tarpeeseesi, eikä mihinkään muuhun.

Ostopäätöksen ja valmiin ohjelmiston väliin toki mahtuu monta vaihetta. Asiat eivät tapahdu niin, että ensin jutellaan mukavia pari päivää, sitten hieman koodaillaan ja vóila, ulos tulee laadukas ja asiakastarpeen täyttävä ohjelmisto.

Hyvään ja vahvaan alkuun kuitenkin päästään, kun ollaan kaikki avoimia ja rehellisiä toisillemme

Mitä koodiin tulee: sen me kyllä hoidamme, siihen voit luottaa. ❤️

Olli Aapro ❤️

olli.aapro@roihuan.fi