Blogi

Vaatimusmäärittelyn supervoimat!

Juosten k!#%u ei ole puoliksi tehty

Kesälomareissu. Häät. Ammattitutkinto.

Kaikkia yhdistää ainakin yksi tekijä: suunnitelmallisuus. Kesälomareissua varten suunnitellaan vähintään lähtöpäivämäärä ja kohde. Häitä varten pohditaan, voivatko serkut istua samassa ruokapöydässä vai syntyykö siitä liikaa meteliä, mikä häiritsee Elna-tädin maljapuhetta. Ammattitutkintoon valmistutaan opintosuunnitelman avulla. Sen luomiseen on mennyt kofeiinia useamman kahvipannun edestä.

Suunnitelmallisuus on yksi monista edellytyksistä, joiden avulla onnistumista kyetään mittamaan ja haluttuun lopputulokseen päästään. Hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty.

Miksi emme sitten suunnittele?

Suunnitellaan tarpeisiin ratkaisuja

okaista suunnitelmaa edeltää vaatimus, joka voi esiintyä esimerkiksi tarpeena. Elna-tädin tarvitsee saada äänensä kuuluviin juhlapuheessaan. Kesälomareissun toivotaan lataavan akkuja. Ammattitutkinto edellyttää osaamista.

Vaatimus määrittää, kuinka ratkaisu voidaan toteuttaa.

Juhlatilassa täytyy olla suhteellisen hiljaista, jotta Elna-täti saa puhua rauhassa.
Sukulaiset, jotka ovat kovaäänisiä jutellessaan yhdessä, sijoitetaan istumaan eri puolille salia.

Kesälomalla pitää poistua kotoa, jotta arki ja huolet antavat tilaa levolle.
Määränpääksi valitaan lomakohde, joka on muualla kuin kotikaupungissa.

Ammatillisen osaamisen kehittäminen edellyttää systemaattista opiskelua.
Systemaattisessa opiskelussa auttaa kurssisuunnitelma.

Sitoudu suunnitelmallisuuteen

Vaatimuksien määrittely on osa projektia – häitä, kesälomareissua tai ammattitutkintoa. Määrittely edellyttää aiheeseen paneutumista, aikaa ja vaikeiden kysymyksien esittämistä. Laadun varmistamiseksi määrittelyn yhteydessä syntyneeseen prosessiin on hyvä sitoutua läpi sen toteutuksen, vaikka kiire voi monesti houkutella valitsemaan oikopolkuja.

Kiire on huonosti suunniteltua työtä.

Käytä siis aikaa käsillä olevan projektin suunnitteluun ja varaa sitä tarpeeksi. Niin voit noudattaa luomaasi suunnitelmaa – alusta loppuun.

Vaatimusmäärittely on käsikirjoitusta

Olipa kyse www-sivustosta tai sovelluksesta puhelimessasi, myös ohjelmistojen toteutus edellyttää vaatimuksien määrittelyä. Teknisestä näkökulmasta vaatimukset voivat koostua useammasta aiheesta seuraavasti:

Nämä vaatimukset ovat eräänlaisia käsikirjoituksia, jotka auttavat teknistä toteuttajaa arvioimaan ratkaisun haastavuuden. Haastavuus vaikuttaa toteutusaikoihin – ja totta kai – kustannuksiin. Mitä tarkempi ratkaisun vaatimusmäärittely on, sitä tarkempi on toteuttajan arvio käytettävästä ajasta. Määrittelyn merkitys korostuu erityisesti kiinteästi hinnoitelluissa projekteissa kuten yrityksien www-sivustoissa, mutta määrittely mahdollistaa myös suurempien kokonaisuuksien kiinteän hinnoittelun. Tällaisia ovat mm. ei-bisneskriittiset irrallissovellukset.

Huolellisesti määritelty ratkaisu ennaltaehkäisee myös ikäviä tilanteita. Jos määrittely muuttuu kesken toteutuksen, se aiheuttaa pahimmassa tapauksessa ei-toivottuja lisäkustannuksia ja aikataulun viivästystä.

Elokuvaa tehdessä olisi aikaa vievää ja kallista kuvata sama otos satoja kertoja vain siksi, että vuorosanoja ei suunnitella valmiiksi.

Lopputuloksena kehityskelpoinen kokonaisuus

Vaatimusmäärittelyn pohjalta toteutettu ratkaisu mahdollistaa mittareiden seuraamisen ja analysoinnin: ratkaisiko toteutus havaitun tarpeen? Mitata voidaan käyttäjäkyselyillä ja mm. automaattisilla seurantatyökaluilla, joista yleisimpänä esimerkkinä Google Analytics.

Saatujen tietojen avuilla sivustoa, sovellusta – mitä tahansa tuotetta – voidaan kehittää eteenpäin ilman arvailua.

Rohkeasti eteenpäin – se ei pure

Älä pelkää vaatimusmäärittelyä: se ei pure. Lukuisat digitaalisten ratkaisujen toteutukseen erikoistuneet toimijat tarjoavat tukensa määrittelyn kaltaisen prosessin läpikäymiseen. Myös me.

Ensi kerralla, kun suunnittelet mobiiliapplikaation toteuttamista, uutiskirjeen lähettämistä tai verkkokaupan perustamista, pue päälle sankarin viittasi ja pysähdy miettimään kysyen itseltäsi: mikä – ja kenen – on se tarve, joka minun täytyy ratkaista?

Olli Aapro ❤️

olli.aapro@roihuan.fi