Blogi

WordPress = susi lampaan vaatteissa?

Olisiko teillä hetki aikaa keskustella WordPressistä, tuosta maailman suosituimmasta sisällönhallintajärjestelmästä? Järjestelmästä, joka tuo toisille valoa ja iloa päivittäiseen nettisivujen sisällöntuotantoon, toisille taas kivun kyyneleitä poskipäille, kun kaikki tuntuu hajoavan, jos johonkin kosketaan.

Tässä kirjoituksessa pyrin valaisemaan syitä hyvien ja huonojen käyttökokemusten takana ja tarjoamaan tien juuri sinun käyttötarkoitustasi palvelevaan ratkaisuun. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että tämä kirjoitus on puolueellinen – olenhan koodari, joka on työskennellyt WordPressin parissa hyvät kymmenen vuotta. 

Lisäosien ja teemojen paratiisi

Sivuston toimintojen laajentaminen teemoin ja lisäosin tekee WordPressistä todella monipuolisen ja tehokkaan työkalun digimarkkinoinnin päivittäisiin askareisiin. ”Kyllähän sivustolla kuvagalleria olla pitää, ja somesisältöjen jakopainike, sehän on nykyään ihan must-have. Etusivulle näppärä pop-up-mainos uutiskirjeen tilaamisesta, mikäpä jottei!”

Lisäosia, kamujen kesken lisureita, voi etsiä kätevästi WordPress.org -sivuston lisäosapankista, suoraan järjestelmän hallintaliittymästä. Asentaminenkaan ei voisi olla helpompaa: 

”Tadaa, valmis! Sehän oli helppoa… Taidanpa asentaa toisenkin lisäosan, kun tämä kerran menee näin suoraviivaisesti.”

Ensin lisäosia oli kaksi, nyt niitä näyttää olevan kuusitoista. Tässäkin tapauksessa nälkä kasvaa syödessä, varsinkin, jos ruoka kannetaan omalle ovelle valmiiksi tehtynä. ”Onpa WordPressillä tekeminen helppoa! Ei tarvitse osata ohjelmointiakaan. Ja kaiken lisäksi tämä on vielä edullistakin!”

LinkedIniin vielä osaamislistaan WordPress, pari päivitystä verkostoon ja päivä on pulkassa. 

Lisurihelvetti on irti

Luo siis verkkosivustoja ja -palveluita helposti ja nopeasti! Aktivoit vain lisäosia ja teemoja, joiden nimet sisältävät uskottavia sanoja, kuten Ultimate, All in One ja Professional. Lisäosien kuvailut lupaavat parasta käytettävyyttä, mitä netissä on kuunaan koettu. Työnteko tehostuu, ylläpito nopeutuu, kaikki helpottuu. 

Jotta verkkopalvelusi toimisi tietoturvallisesti, nopeasti ja mutkattomasti, täytyy sinun muistaa vain 

Ongelmatilanteissa, ole hyvä ja ota yhteyttä lisäosan kehittäjään. Toista tämä jokaisen lisäosan kohdalla, jota sivustosi käyttää. Helppoa ja vaivatonta!

”Ohjelmistoa ei enää päivitetä”

Toisinaan eteen voi tulla tilanne, jossa lisäosan kehittäjä on lopettanut ohjelmiston jatkokehittämisen. Ohjelmisto vanhenee, eikä siinä ilmenneitä vikoja korjata. Nämä viat voivat sisältää esimerkiksi tietoturva-aukkoja, jotka mahdollistavat sivustolle murtautumisen. Kohta etusivu voikin olla täynnä aikuisviihdekuvia ja lääkemainoksia, siinä uutiskirjeen tilausnappulan kaverina.

Jos jokin lisäosa aiheuttaa ongelman (joka ilmenee kolmen kuukauden päästä tietyn versiopäivityksen yhteydessä) toisessa käyttämässäsi lisäosassa, mitäpä sitten? Kuka ongelman korjaa? Otatko yhteyttä molempien lisäosien kehittäjiin? Luetko ohjeistuksia dokumentaatiosta ja foorumeilta ennen vai jälkeen yhteydenottojen? 

Ongelmat kasautuvat ja lisäosien ilmaistuen vastausajat pitenevät. Verenpaine nousee. Ahdistaa. Harmittaa niin vietävästi. Olisi melko paljon muutakin, mihin voisi aikaansa käyttää. Ja ajasta puheen ollen, lisäosien määrä kasvattaa sivustosi latausaikaa. Kuten tiedämme, siitä ei tykkää toveri Google saatikka kaiken kuningas – verkkosivuston käyttäjä.

”Pitikin valita WordPress 😡 Eihän tämä toimi ollenkaan!”

Pelastus tuskasta

Eivät kaikki lisäosat eivät ole sieltä pahimmasta päästä, tietenkään. Ilmaisiin toimittajiin verrattuna kaupallisten premium-tason lisäosien toimittajilla hintaan kuuluu yleensä kattavammat tukipalvelut, ja lisäosien kehitys on aktiivisempaa. Ymmärtäähän sen, sillä heille maksetaan näistä. 

Lisäksi, todella monet lisäosien tarjoamat toiminnot (sosiaalisen median jaot, kuvagalleriat, kaiken maailman pop-upit) ovat ohjelmoitavissa suhteellisen suoraviivaisesti ja juuri sellaisena kuin halutaan.

Lisurihelvetin voi siis välttää seuraavilla stepeillä:

Tiukkojen budjettien edessä on ymmärrettävää, että ilmaisia työkaluja käytetään mahdollisimman paljon. Niiden kanssa tulee tiedostaa tosiasia: saatat joutua lisurihelvetin syövereihin ja todennäköisesti joutua jossain vaiheessa toteuttamaan koko sivuston uudelleen. 

Me Roihuanilla käytämme WordPressissä lisäosia lähtökohtaisesti vain seuraavien asioiden toteuttamiseen:

Ulkoasut, toiminnot ja integraatiot ohjelmoimme itse. Niin sanottuihin page buildereihin emme koske. Emmekä suosittele, että koskette tekään, vaikka kyllä ne varmasti houkuttavat. 

Kohti valoa

Kun seuraavan kerran tarvitsette WordPress-järjestelmällä toteutettua sivustoa, annan vinkin: selvittäkää mahdollisen toimittajan osaaminen kyseisen järjestelmän ympäriltä. Kysy esimerkiksi:

Mikäli haluat toteuttaa laadukkaan, pitkäikäisen ja luotettavan verkkopalvelun WordPressiä käyttäen, et välttämättä tarvitse kokonaista koodaria taloosi. Puolikaskin riittää, tai miksei neljänneskin. 

Kysykää meiltä, ja kysykää myös toinen mielipide. Sillä valinnan tekemiseen tarvitaan vähintään kaksi vaihtoehtoa ☝️

Olli Aapro ❤️

olli.aapro@roihuan.fi