Blogi

Tekemällä oppii, etätyötäkin

Miten kokenut koodari parantaa tehoja työskennellessään kotona

Yksinäisyys, eristyneisyys, keskeytykset, häiriötekijät ja zoom-uupumus ovat etätöiden todellisuutta. Jälkeenpäin ajateltuna kaikki mainitut on tullut koettua jossain kohtaa menneen puolivuosikymmenen aikana, vaikken niitä silloin ehkä tunnistanutkaan.

Viimeisimmän termin, zoom-uupumuksen, opin vasta. Luin artikkelin virtuaalisen kanssakäymisen aivoja kuormittavasta vaikutuksesta. Nimi on peräisin sovelluksesta, jota käytetään mm. kokoustamiseen videopuheluiden avulla.

Itsensä kiireisenä pitämisen ongelma

Etätyön ongelmana on varmaankin alituinen läsnäolo preesensissä. Läppärin ja ruoanlaiton lomassa koetetaan antaa huomiota kirkuville lapsille. Lopulta, kun tulee rauhallinen hetki, jolloin voisi tehdä töitä, huomaa olevansa niin väsynyt, että keskittymisestä ei tule enää mitään. Jos ei ole sammunut ruudun ääreen, aamulla tarvitsee vain avata läppärin kansi ja jatkaa siitä, mihin jäi.

Kuvatun kaltainen tapa tehdä töitä ei ole kovin tehokas. Itsensä kiireisenä pitäminen ei anna mahdollisuutta tuotteliaaseen työhön.

Tekemällä opitut teesit

Onneksi tuotteliaisuuden ei tarvitse jäädä työpaikalle, kun siirrytään etämoodiin: toimistolla käytössä olevat tehokkaat keinot toimivat myös kotikonttorilla.

Olen huomannut, että muutama työtapoihin liittyvä keino parantaa omaa tuotteliaisuuttani etätöissä.

1. Luo kotiin samankaltaisuuksia

Laita työympäristösi kotona muistuttamaan aikaisempaa työympäristöäsi töissä. Käytännössä työpisteensä voi replikoida tarkasti, mutta myös yksinkertainen paperilehtiö tai kirjoituskansio riittää vallan mainiosti.

2. Kokeile työmoodiin ohjaavaa apuvälinettä

En tarkkaan muista, milloin aloin pitää kansiota työpöydälläni, mutta vuosien varrella siitä on tullut minulle tärkeä apuväline. Yleensä en edes kirjoita siihen muuta kuin päivän tehtävät. Eihän läppäriä työvälineenä käyttävä tarvitse paperisia muistiinpanoja?

Ainoan kerran olen koodannut paperille koulussa jonkun ohjelmointikurssin kokeessa. Kuulostaa hassulta, mutta on hyvä huomata, että siitä on aikaa jo pari vuosikymmentä. Silti kansioni kulkee mukana repussa läppärin kanssa. Olenpa missä tahansa, minun tarvitsee vain asetella kansio läppärin viereen pöydälle ja aivoni saavat viestin siirtyä työntekomoodiin.

3. Älä lankea tehopäivään myös kotitöissä

Tehokas keino on muuttaa työskentelytapoja. Ihmisen käyttäytymisen muuttaminen on tunnetusti hankalaa – vaikka vain omien tapojensa kohdalla.

Olennaista on myös karsia armottomasti kaikenlainen ylimääräinen tekeminen pois työnteon tieltä. Myös minulla on taipumusta tehdä kaikenlaista työtehokkuuden kannalta turhaa. Kun yrittää työpäivässään olla tehokas myös kotona, voi hyvinkin syödä tehot työntekemisestä.

Esimerkiksi minä saatan käydä laittamassa pyykkikoneen päälle ennen töiden aloittamista. Mikäs siinä, sehän pyörii itsekseen; ei sitä tarvitse vahtia. Jossain kohtaa kuitenkin havahdun linkoamisen loppumiseen tai pyykkikoneenpesuohjelman loppusäveleen. Täytyyhän ne pyykit käydä nostamassa pois. Samallahan voi pitää tauon. Mutta toisaalta, pyykit voisi pestä illemmalla ja tauot pitää säännöllisemmin.

4. Karsi työpäivän turhat jutut

Työpaikan turhista jutuista voi myös leikata. Mailisovellusta ja keskustelukanavia ei tarvitse pitää koko aikaa pingaamassa. Säännöllisesti toistuvissa palavereissakin saattaa olla tehokkuuden kannalta parantamista.

Karsimisen ideana on lisätä iloa elämään tekemällä vähemmän mutta merkityksellisempiä asioita. Päivän tehtävät voi kirjoittaa paperille. Aivan sama, muistaako siihen palata. Aina ei tarvitsekaan, koska jo pelkkä asioiden purkaminen paperille antaa tilaa niiden toteuttamiselle.

5. Kuuntele viestejä tauoista

Omassa työssäni säännöllisten taukojen pitäminen ei aina ole järkevää. Kun johonkin ongelmaan on pureutunut syvälle ja on hyvin keskittyneessä tilassa, muistutus tauosta saattaa sekoittaa ajatuksenjuoksun.

Säännöllisten taukojen sijaan omat sisäiset viestit saattavat toimia paremmin. Kun kuuntelee itseään, oppii ottamaan viestejä pehmeämmin. Jos vaikka alkaa tehdä mieli kahvia tai vessahätä yllätätää, viesti antaa aikaa järjestellä ajatuksia siihen suuntaan, että kohta voisi pitää tauon. Tauon aikana – tai ennemminkin sen jälkeen – on hyvä tsekata läpi chatit ja mailit.

Extra: Päättyy se työpäivä kotonakin

Kun päivän työt on tehty, laitan kansion laatikkoon tai reppuun, jossa se on poissa silmistä ja mielestä. Sitten pyrin sanomaan itselleni tai perheelleni, jos he ovat paikalla, että tämä päivä on nyt töiden osalta paketissa.

Tilanteeseen pääseminen vaati harjoittelua, mutta tekemällä oppii.

Olavi Mäcklin ❤️

olavi.macklin@roihuan.fi