Blogi

Onnellisuus ja sen vaatimus työelämässä

Roihuanilla ei tarvitse olla onnellinen. Meillä saat olla onnellinen, jos siltä tuntuu.

Onnellisuus on tunnetusti erittäin subjektiivinen käsite, ja se voidaan kokea samasta asiasta hyvinkin eri tavoilla. Työelämässä onnellisuus taas saattaa työntekijästä vaikuttaa vaatimukselta: onnellisuuteen liittyvistä asioista ei puhuta, mutta tyytyväistä naamaa ja leveää hymyä pitäisi mieluusti esitellä työkavereille – ja etenkin esimiehelle. Muutenhan sitä saattaa saada hankalan tyypin ja nyrpeän naapurin leiman, ja kukapa sitä nyt haluaisi.

Tunteet kuuluu myös työpaikalle

Meillä Roihuanilla puhutaan sekä asiasta, että asian vierestä, mutta mitään onnellisuusnaamaria ei vaadita. Jos on huono päivä, niin sitten on huono päivä. Ollaan kovasti sitä mieltä, että tunteet kuuluu myös työpaikalle, ja tunteita ne on ne huonommatkin tunteet. Ei meillä tietenkään ihan miten vaan saa käyttäytyä, ja työkaverille pitää mielellään olla kiva, mutta saa sanoa jos ja kun harmittaa – yritetään sitten ratkoa harmituksen aiheuttanutta ongelmaa yhdessä.

Onnellisuus ei myöskään ole joka hetkessä samoja asioita. Meillä on pyrkimyksenä lisätä työelämän onnellisuutta arkisten asioiden kautta, ilman värikkäitä suodattimia ja kuvanmuokkauksia. Me olemme rehellisiä, ja se antaa tilaa muillekin olla rehtejä. Saat olla sellainen kuin olet, arvostamme sinua juuri tuollaisena.

Muiden ihmisten merkitys onnellisuuden kokemuksissa on suuri

Ihmisellä on perustavaa laatua oleva tarve saada arvostusta siitä, mitä hän on. Tämän huomioiminen työyhteisössä tekee siitä tiiviimmän, koska kyseessä ei lopulta ole vain yksilön tarve, vaan sosiaalinen, suurempi tarve. Tämä taas lisää vuorovaikutusta ja ajatusten vaihtoa, ja tästä taas syntyy aitoja ihmissuhteita.

Työyhteisössä onnellisuuden ei pitäisi olla vain yksilön hartioilla. Toki vastuu itsestä on jokaisella, ja kuten kaikki varmasti tietävät, fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen edesauttaa siinä onnellisuudessa. Kannattaa kuitenkin pitää varansa, ettei vahingossa ryhdy suorittamaan: ”Luenpas tästä meditaatio-oppaan ja oikein keskityn tähän onnellisuuteeni, olenhan oman onnellisuuteni seppä.” Mitä luulet, mennäänkö tällä syteen vai saveen?

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön?

Länsimainen yksilökulttuuri ja liberaali arvomaailma mahdollistavat valinnanvapauden. Mutta voiko ihminen olla onnellinen, jos on valinnut työn, josta ei pidä? Aina voi toki lohduttautua sillä, että tulevaisuudessa voi sitten olla onnellinen. Jokainen varmasti tunnistaa sen ajatusmallin, jossa hoetaan, että sitten kun olen rikkaampi tai laihempi tai omistan uuden auton, olen onnellinen. Onni on kuitenkin hetkissä, eikä sitä voi tallettaa pankkiin.

Suomessa on totuttu olemaan osa tasavertaista yhteiskuntaa, ja mahdollisuus yhteiskuntaluokasta toiseen siirtymiseen on ollut saatavilla esimerkiksi ilmaisen koulutuksen avulla. Jokaiselle on siis lähtökohtaisesti annettu yhdenvertaiset mahdollisuudet. Miksi sitten toisinaan vaikuttaa siltä, että muilla on jotakin enemmän kuin itsellä? Ja miksi sen toisen pitää vielä leveillä sillä enemmällä?

Vähän samaan tapaan on ajateltu onnellisuudesta. Jos suomalainen on onnellinen, ja varsinkin jos sitä onnellisuutta on muillekin asti esitellä, tällä suomalaisella on varmasti isompi palanen sitä yhteistä kakkua, ja joku muu on varmasti jäänyt ilman. Eli ei kannata paljastaa, jos sattuu olemaan onnellinen. Joku voi pahoittaa mielensä.

Onnellisuus lisää onnellisuutta

Mutta eihän onnellisuus ole rajallinen luonnonvara, joka joskus loppuu. Sitä tulee koko ajan lisää, sillä onnellisuus lisää onnellisuutta. Ilona Suojasen mukaan nuori työsukupolvi on tajunnut tämän, ja onnellisuudesta on tullut työn uusi vaatimus.

Vaan mikä sitten olisi avain onnelliseen työelämään? Tuleeko se onnellisuus niin, että keskittyy vuosikausia johonkin tiettyyn erikoisalaan, ja saavuttaa sillä alalla täydellisyyden? Jos siitä ei seuraa onnellisuutta, niin ainakin se tekee sinusta tehokkaan suorittajan.

Meillä Roihuanilla ei tarvitse olla täydellinen. Eikä onnellinen, ellei halua. Uskomme siihen, että kun annamme jokaiselle tilaa olla juuri sellainen ihminen kuin on, annamme mahdollisuuden tulla onnelliseksi.

Ai et usko vai? Tuu käymään kahvilla ja kattomaan, miltä näyttää onnellinen koodari. Mutta pidä varasi, onnellisuus voi tarttua 💜

Olavi Mäcklin ❤️

olavi.macklin@roihuan.fi